Ik ben Ruud Poppelaars, 60 jaar en directeur-eigenaar van Filtech, een Nederlands productiebedrijf met tevens productie locaties in Frankrijk en Zwitserland. En daarmee vertegenwoordig ik drie fabrieken die gespecialiseerd zijn in luchtfiltratie en adembescherming. 

Al in 2009 toen het Mexicaanse griepvirus (A/H1N1) een pandemie veroorzaakte, heeft Filtech essentiële expertise opgedaan in virus-werende filters.

Filter mondkapje

Filtech heeft een Duits testinstituut gevraagd een aanbeveling te schrijven voor de keuze van filters in ventilatiesystemen, rekening houdende met de invloed van virussen. Het advies leest u hier:

http://filtech.eu/en/notes/2011/h1n1/

We stelden toen reeds vast dat de omvang van een virus als “deeltje in de lucht” juist enorm klein is. Een virus kan een grootte hebben van 0,06 Micron tot 0,13 Micron. En daarmee kan het dus kleiner zijn dan een millimeter gedeeld door 10.000 ofwel: een duizendste van de dikte van krantenpapier. 

Virussen zijn daarmee ook drie tot vijf keer kleiner dan de teststof waarmee de bekende FFP2 kapjes worden getest. Een FFP2 kapje dient een efficiency van minimaal 94% te hebben ten opzichte van deeltjes met een grootte van 0,3 micron, hetgeen gebaseerd is op de Europese norm EN-149. 

Het is echter mijn stellige overtuiging dat de EN-149 norm niet het meest geschikte referentiekader biedt om mondkapjes qua effectiviteit op te beoordelen als het om virussen en druppelbescherming gaat. Het woord mondkapje is in feite ook niet correct aangezien u niet enkel uw mond, maar vooral ook uw neus dient te beschermen.

 
 
 
Het woord mondkapje is in feite niet correct aangezien u niet enkel uw mond, maar vooral ook uw neus dient te beschermen.

Het best kan ik een en ander metaforisch illustreren met een huishoudzeef. Als ik in een huishoudzeef een pak suiker leegschud, dan zullen slechts enkele suikerkorrels door de zeef vallen. Het leeuwendeel van de suikerkorrels zal in de zeef achterblijven. Maar als ik door eenzelfde zeef een pak zout gooi, vallen vrijwel alle zoutkorrels erdoorheen. De zeef houdt dan amper iets tegen.

Ergo, de 0,3 micron teststof die men gebruikt om een FFP2 kapje te testen, getuigt niet van de realiteit dat virussen 3 tot 5 keer kleiner zijn dan 0,3 micron.

Daarom heeft Filtech het Airstring filtermedium getest volgens de Europese norm voor EPA, HEPA en ULPA filters, de EN-1822. (Test wegwerp mondkapje)

Tevens hebben wij recentelijk zelf een druppeltest ontwikkeld om te kunnen meten of een kapje de vereiste 100% druppelbescherming biedt. Immers het virus wordt vooral overgedragen door enerzijds dikke druppels die ruim binnen anderhalve meter neervallen. Maar ook door in de lucht zwevend aerosol dat vrijkomt bij hoesten en zwaar ademen. Die aerosolen kunnen zo licht in gewicht zijn dat ze gemakkelijk veel verder dan anderhalve meter zullen neerdwarrelen.

Zoals reeds gezegd, Filtech levert de Airstring aan zowel (zorg)instellingen als particulieren, en ze kunnen worden gebruikt voor volwassenen en voor kinderen. Voor het specifieke ziekenhuispersoneel zijn wij inmiddels een innovatief project gestart om voor die groep de best mogelijke bescherming te ontwikkelen.

Kinder mondkapje
Bella poseert met het kindermondkapje de Airstring